Friday, 18 November 2011

"The Chinesse Food"

Post hari ini membawa anda mengenali lebih dekat lagi tentang jenis pemakanan dalam kalangan masyarakat di Malaysia. Saya pasti anda akan berasa lebih tertarik untuk membaca entry di updatekan kerana berkaitan makanan. Sebut makanan pasti anda telah dapat membayangi sesuatu yang menyelerakan. Sekadar tersenyum (^_^)

Berbalik pada topik yang ingin dikongsi pada hari ini iaitu mengenai "The Chinesse Food" atau dapat diterjemahkan dalam bahasa Melayu, makanan masyarakat Cina

Char kuey tiow ( dari nama makanan ini sudah pasti kita dapat menggagak asal usul makanan ini.) Ya, kalau benar jawapan anda ini adalah makanan masyarakat Cina pasti anda merupakan salah seorang daripada penggemar makanan tersebut termasuklah saya. Ok, jom kita lihat latar belakang makanan kegemaran saya ini.

Char Kuey Tiow



Char kway teow merupakan makanan yang popular di Malaysia dan Singapura. Ia diperbuat daripada kuey teow (shāhé fěn dalamCina Mandarin), leper dan kira-kira 1 cm lebar, digoreng di atas api panas dengan kicap dan sosciliudangkerangtelurtauge dankucai Cina. Kadangkala hirisan sosej Cina dan kek ikan atau bahan-bahan lain ditambah mengikut citarasa setempat. Pada asalnya ia dimasak menggunakan lemak babi, yang memberikannya rasa tersendiri, namun kini sering dimasak menggunakan minyak biasa. Berbanding kuey teow goreng biasa, char kway teow agak basah.
Char kway teow mempunyai reputasi sebagai tidak menyihatkan akibat kandungan lemaknya. Akan tetapi, semasa masakan ini dicipta, sasaran utamanya ialah para buruh. Kandungan lemak yang tinggi dan harganya yang murah menjadikannya popular di kalangan buruh sebagai sumber murah tenaga dan nutrien. Pada masa itu, masakan ini selalunya dijual oleh nelayanpetani dan pemungut kerang yang menjual char kway teow pada waktu petang untuk menambah pendapatan mereka.
Makanan ini dipopularkan di negeri Pulau Pinang

Kuih Bulan

Kuih Bulan adalah sejenis kuih cina yang sering dimakan sewaktu perayaan Pertengahan Musim Luruh. Menurut hikayat  cina Kuih Bulan berdasarkan sebuah kisah yang berlaku di Negara Cina semasa pemerintahan puak Mongol ( Dinasti Yuan ) yang agak tegas dan kejam. Undang- undang yang tidak munasabah dan pelik dikenakan. Ke atas rakyat cina supaya tiada satu pun yang dapat menggugat kuasa mereka. Di sebabkan ini, rakyat cina dengan dorongan Puak Ming, bersepakat untuk memberontak. Pada suatu malam,semasa bulan sedang mengambang, mereka membuat kuih yang berbentuk bulat beramai- ramai.
Di tengah- tengah kuih tersebut diletakkan pesanan yang menerangkan cara untuk memberontak. Usaha ini berjaya dan Kerajaan Mongol berjaya digulingkan. Hingga kini, peristiwa ini di rayakan pada setiap tahun oleh Masyarakat Cina. Dalam perayaan yang dikenali sebagai Perayaan Pertengahan Musim Luruh.
Kuih Bulan di buat daripada adunan yang manis dan memiliki inti biji buah teratai atau kacang merah atau dengan kuning telur masin di tengahanya. Terdapat juga tradisi yang menyatakan Kuih Bulan dibuat sebagai persembahan kepada Dewa Dapur. Dewa Dapur yang makan Kuih Bulan tidak dapat menyampaikan lapuran buruk kepada Maharaja Syurga disebabkan mulutnya terkunci oleh Kuih Bulan yang manis itu.


Dim Sum
Merupakan sejenis masakan Cina yang melibatkan suatu lingkungan luas hidangan ringan
yang dihidangkan bersama teh Cina. Dihidangkan pada waktu pagi hingga tengah hari di kedai makan Cina . Hidangan disediakan dalam bahagian kecil dan termasuk daging, makanan laut, dan sayur-sayuran, juga pencuci mulut dan buah-buahan. Bahan-bahan ini dihidangkan dalam bakul pengukus kecil atau di atas pinggan kecil. 


Sesetengah Keluarga Cina, hidangan Dim Sum ini akan dihidangkan pada musim perayaan kahs seperti Tahun Baru Cina. Mereka akan berkumpul bersama-sama untuk menikmati hidangan ini.

0 Responses to “"The Chinesse Food"”

Post a Comment

 

Blogroll